Persoon werkt op laptop in serverruimte.

De bedrijfswereld vertrouwt steeds vaker op computersystemen. Dit heeft geleid tot een sterke stijging van de vraag naar ervaren network administrators. Netwerkbeheerders ontwikkelen, onderhouden en verbeteren de computernetwerken die bedrijven nodig hebben om succesvol te kunnen werken. Het is een zeer technische functie, maar ook een functie die veel voldoening geeft.  

Verantwoordelijkheden - Wat doet een netwerkbeheerder?  

Tot de verschillende verantwoordelijkheden van een netwerkbeheerder behoren:  

  • het installeren en onderhouden van LAN’s, WAN’s, netwerksegmenten en zowel internet- als intranetactiviteiten;  
  • het installeren en onderhouden van diverse toepassingen, waaronder hardware en software; 
  • het bewaken van de efficiëntie van het netwerk en het handhaven van effectieve beveiligingsmaatregelen;  
  • het aanpassen van de prestaties van netwerksystemen waar en wanneer nodig;  
  • het toezicht houden op mogelijke upgrades, migraties en reparatie om de systeemcapaciteiten te verbeteren;  
  • het werken met een reeks apparaten, waaronder servers, desktop- en laptopcomputers, routers, printers, mobiele telefoons en tablets.  

Over welke kwaliteiten moet een succesvolle netwerkbeheerder beschikken?  

De beste Netwerkbeheerders kunnen zelfs de meest technische problemen oplossen en elke dag verschillende potentiële problemen afhandelen. De Netwerkbeheerder is vaak de eerste op wie een beroep wordt gedaan wanneer er iets misgaat, dus een kalme en onverstoorbare houding wordt terecht gezien als een groot pluspunt voor elke kandidaat.  

Uitstekende interpersoonlijke vaardigheden zijn een noodzaak, deels omdat er soms complexe zaken moeten worden uitgelegd aan niet-technische medewerkers. Geduld en begrip zijn in dergelijke situaties een voordeel, net als het besef dat netwerkstoringen een grote impact kunnen hebben op de sfeer op de werkplek.  

Dit is een functie die geschikt is voor mensen die zowel goed zelfstandig als in teamverband kunnen werken. Er is altijd veel oog voor detail nodig, net als het vermogen om gefocust te blijven terwijl anderen daar moeite mee hebben. Netwerkbeheerders moeten weten hoe ze een probleem het best snel kunnen oplossen zonder dat de algemene prestaties daaronder lijden.  

Opleiding en competenties - Hoe word je netwerkbeheerder?  

Voor veel werkgevers is een hoog opleidingsniveau een vereiste, bij voorkeur een universitaire opleiding in vakgebieden zoals informatica, engineering, informatietechnologie en business management. Certificering op gebieden zoals het oplossen van netwerkproblemen, systeemanalyse, cybersecurity en computertalen zal ook helpen bij een sollicitatie.  

Er zijn verschillende netwerkontwikkelingprogramma’s op de markt en de succesvolle kandidaat moet minstens enkele daarvan goed beheersen. Daartoe behoren Wireshark, Traceroute, Putty, Supervision, Metrology, Nmap, SolarWinds, IP Scanners en Netmiko. Certificering door verschillende geaccrediteerde aanbieders is ook een pre voor deze functie.  

Doorgroeimogelijkheden - Wat is de toekomst van een netwerkbeheerder?  

Wie doorgroeit naar de functie van Netwerkbeheerder doet dat vaak na te hebben gewerkt als IT-assistent, frontend developer, backend developer of full stack developer. In een later stadium kunnen er mogelijkheden zijn om IT manager, CIO, network architect, IT project manager of chief information officer te worden.  

Salaris - Hoeveel verdient een netwerkbeheerder?  

Netwerkbeheerders hebben een belangrijke functie, en het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarmee in overeenstemming. 

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen