Een smartphone met de LinkedIn-app, naast een kop koffie en toetsenbord.

Met meer dan miljoen gebruikers in Nederland en 500 miljoen wereldwijd is LinkedIn het belangrijkste professionele sociaal media platform. Daardoor is de concurrentie om gezien te worden enorm - en is het maar al te gemakkelijk om door recruiters over het hoofd te worden gezien. In dit artikel tonen we je hoe jij jouw LinkedIn-profiel in slechts 6 stappen kunt verbeteren.

1. Kies de juiste profielfoto

Tegenwoordig is iedereen fotograaf, maar het loont de moeite om naar een professional te gaan om ervoor te zorgen dat je foto van topkwaliteit is. Update je foto om de 5 jaar of investeer in een nieuwe  wanneer je actief op zoek bent naar een nieuwe baan:

  • Kleed je netjes en professioneel Draag geen extreme kleuren zoals zwart, wit en rood, vermijd helder gekleurde jasjes, zoals roze, groen, geel en oranje en kleding met patronen.
  • Zorg dat je gezicht in het midden van het frame. Snijd de afbeelding bij vanaf de bovenkant van je schouder tot net boven je hoofd.
  • Oefen je gezichtsuitdrukking. Je wilt warm en vriendelijk overkomen. Vergeet niet te glimlachen met je ogen.
  • Vermijd het gebruik van heldere vensters in jouw opnamen wanneer je binnenshuis fotografeert.
  • Maak een horizontale foto horizontaal en bij voorkeur in portretmodus

2. Schrijf je profielslogan

LinkedIn vult de profielslogan automatisch in met je huidige functie en werkgever - wat aangeeft hoe belangrijk dit is, niet alleen voor jouw contacten in het algemeen, maar ook voor recruiters en werkgevers.

Als je wil opvallen, gebruik dan dit veld op de manier waarvoor het bedoeld is - als een slogan. Om maar een voorbeeld te geven: "Marketing Manager verbonden met Content Strategie, SEO en Sociale Media." Een ontwikkelaar zou er specialiteiten kunnen aan toevoegen, zoals Java, Mobile en UX/UI.

Focus op je loopbaandoelstellingen omdat je op deze trefwoorden kunt verder bouwen eenmaal je bij de LinkedIn-beschrijving aanbelandt.

Lees ook: zo gebruikt je sociale media om de perfecte baan te vinden

3. Bewerk je LinkedIn-beschrijving

Na je profielfoto en slogan is de beschrijving het eerste wat recruiters van je zien en deze zal hun eerste indruk beïnvloeden. Kies 3 trefwoorden - bijvoorbeeld enkele uit jouw profielslogan - en bouw de tekst rond deze blokken op. Beschrijf je loopbaandoelstellingen en hoe je van plan bent deze te verwezenlijken.

LinkedIn gebruikt op een gelijkaardige manier als Google SEO-trefwoorden om professionals aan elkaar te linken, wat uiteindelijk het streefdoel is van dit netwerk.

Lees ook: zo vind je online een baan

4. Stel jouw vaardigheden op LinkedIn voor

Laten we als voorbeeld LinkedIn-vaardigheden nemen. Voor een SEO Manager is "SEO" geen bijzondere vaardigheid maar een minimale vereiste voor de job.

Wanneer een web designer of een marketeer echter SEO aan zijn of haar vaardigheden toevoegt, stijgt de waarde van de kandidaat in de ogen van de werkgever. Dankzij intelligente technologie stelt LinkedIn suggesties voor populaire vaardigheden voor zodra je begint te typen. Daarnaast zorgt deze ervoor dat, wanneer je jouw profiel schrijft, de meest gezochte termen worden gebruikt.

5. Geef en krijg aanbevelingen

LinkedIn-aanbevelingen zijn van essentieel belang om jouw profiel geloofwaardiger te maken. Kwaliteit is hier belangrijk, niet kwantiteit.

We hebben het niet enkel over aanbevelingen die je krijgt. Jouw gedeelde aanbevelingen staan ook garant voor een beter LinkedIn-profiel. Hoe? Op deze manier kunnen de recruiter of werkgever vanuit jouw oogpunt jouw persoonlijke relatie met jouw vorige of huidige werkplek zien.

Draai het om: vraag een vroegere baas om een aanbeveling op LinkedIn en geef in ruil daarvoor een aanbeveling terug, of plaats een review.

6. Sluit aan bij groepen

Een actief lidmaatschap bij verschillende LinkedIn-belangengroepen legt een nog grotere klemtoon op je expertise en passie voor je beroep. Afhankelijk van jouw sector kan het voor recruiters echt van belang zijn om te weten dat je actief netwerkt en dat je jouw contacten zou kunnen meebrengen.

Maar daar bovenop kunnen relevante contacten jouw toegangsticket zijn voor een sollicitatiegesprek. Wanneer je aan gesprekken deelneemt, kun je jouw kennis delen met een groep en nieuwe zaken leren, of zelfs meewerken aan het creëren van nieuwe tendensen binnen jouw sector.

Volg deze tips om vaker te verschijnen in LinkedIn-zoekresultaten en om de aandacht van recruiters en headhunterbedrijven te trekken. Er zullen nieuwe baankansen opduiken en je zult dichter bij jouw droombaan staan.

Ben je op zoek naar nieuwe carrièrekansen? Ons ervaren team van recruitment consultants zal je met veel plezier ondersteunen.

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen