Elke dag plaatsen we volop vacatures voor vaste banen, tijdelijke contracten en interim opdrachten in Nederland.
Ons rapport, “De Verwachtingskloof”, onthult de grootste uitdagingen voor bedrijven bij het aantrekken en behouden van toptalent.
PageGroup verandert levens en geeft je de kans om het beste uit jezelf te halen.
We staan klaar om al je vragen te beantwoorden.
Om tijdens een sollicitatiegesprek te laten zien dat je de beste kandidaat bent is een goede voorbereiding cruciaal. Gebruik deze veel gestelde interviewvragen om bondige, relevante antwoorden voor te bereiden waarin je jouw vaardigheden en eigenschappen koppelt aan de functie-eisen. Bereid ook enkele aansprekende praktijkvoorbeelden voor om te laten zien welke bijdragen je zou kunnen leveren aan de bedrijfsactiviteiten. Voorbereiding, positiviteit en voorbeelden zijn de sleutel tot een succesvol sollicitatiegesprek.
Dit is een van de meest gebruikte interviewvragen om het ijs te breken tijdens een sollicitatiegesprek. Een zogeheten “conversation starter.” Een overtuigend en bondig antwoord zal snel de aandacht van de interviewer trekken en zal je onderscheiden van andere kandidaten, die mogelijk van wal steken met hun levensverhaal. Geef een beknopte omschrijving van jouw (relevante!) persoonlijkheidskenmerken, jouw belangrijkste kwalificaties en vaardigheden. Je wekt de nieuwsgierigheid van de interviewer wanneer je jouw antwoorden toespitst op de job waarop je solliciteert.
De interviewer probeert met deze vraag jouw enthousiasme voor de baan te peilen, maar ook jouw kennis over de organisatie. Geef specifieke voorbeelden van zaken die je aanspreken bij het bedrijf en leg uit hoe jouw vaardigheden aan de functieomschrijving beantwoorden. Op deze manier maak je duidelijk waarom precies jij bij het bedrijf past.
De interviewer wil weten waarin je excelleert en hoe dit binnen de functie past. Kies een paar van jouw belangrijkste sterke kanten die relevant zijn voor de baan en vertel aan de hand van voorbeelden hoe je deze in het verleden succesvol hebt ingezet. Sterke kanten zijn bijvoorbeeld: vermogen tot aanpassen, leergierigheid, stressbestendigheid, multitasking, samenwerken of juist goed onafhankelijk kunnen werken.
De interviewer wil hiermee jouw zelfkennis en -kritiek peilen. Iedereen heeft zwakke kanten, dus je kunt beter niet zeggen dat je er geen hebt. Daarentegen is het raadzaam het woord 'zwak' te vermijden en in plaats daarvan over 'verbeterpunten' te spreken. Belicht persoonlijke verbeterpunten die niet cruciaal zijn voor de functie, of praat over een specifieke 'uitdaging' waaraan je werkt. Door te laten zien dat je jezelf wilt ontwikkelen en uitdagingen aangaat, werkt dit antwoord in jouw voordeel.
De interviewer is benieuwd naar hoe je presteert en of jouw prestaties dienstbaar zouden kunnen zijn voor de organisatie. Kies één of twee recente prestaties die direct relevant zijn voor de baan. Omschrijf de situaties, jouw aanpak en de vaardigheden die je hebt ingezet en benoem de positieve uitkomsten. Idealiter laat je zien hoe je deze ervaring toe kunt passen in de nieuwe baan.
De interviewer is op zoek naar jouw definitie van 'moeilijk' en probeert na te gaan of je problemen praktisch oplost. Kies een lastige professionele situatie die je niet zelf veroorzaakt hebt en die zich bij voorkeur niet te lang geleden heeft voorgedaan. Leg uit hoe je het probleem hebt aangepakt, welke acties je hebt ondernomen en tot welke oplossing die hebben geleid. Je kunt dit het beste doen aan de hand van de zogeheten STAR-methode (Situatie / Taak / Actie / Resultaat). Straal met jouw antwoord tevens uit dat je kunt omgaan met tegenslagen en frustraties - als onderdeel van de baan.
De interviewer wil weten wat jouw voornaamste interesses zijn en of de baan verantwoordelijkheden met zich meebrengt die je niet leuk vindt. Concentreer je op aspecten die je bijzonder leuk vond aan jouw vorige baan en wat je daarvan hebt geleerd. Vergelijk deze met aspecten van de nieuwe baan. Wees nooit kritisch over je laatste werkgever wanneer je spreekt over aspecten die je niet leuk vond. Kies een voorbeeld dat niets te maken heeft met je vaardigheden (zoals de grootte van het bedrijf) of een positieve eigenschap onthult (bijvoorbeeld jou afkeur van vertraagde besluitvorming).
Dit moet simpel zijn. Wees positief over jouw huidige werkgever, maar geef aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, meer verantwoordelijkheden, nieuwe ervaringen of een andere (werk)omgeving. Leg uit dat jouw huidige baan deze mogelijkheden niet biedt en dat je gelooft dat de baan waarop je solliciteert groeikansen biedt die aansluiten bij jouw sterke kanten en jouw potentieel.
Doelgerichtheid is een aantrekkelijke kwaliteit voor een kandidaat. Deze interviewvraag is dan ook bedoeld om inzicht te krijgen in jouw ambitie en loopbaanplanning. Tevens wordt met deze vraag jouw toewijding ingeschat. Zeg niet simpelweg “ik wil bij jouw bedrijf werken,” maar omschrijf in plaats daarvan dat jouw doel is om te groeien, te leren, waarde toe te voegen en in de toekomst nieuwe verantwoordelijkheden op je te nemen die verder bouwen op de baan waarop je solliciteert.
De interviewer wil met deze interviewvraag zien dat je onder lastige omstandigheden rustig blijft en probeert jouw probleemoplossend vermogen te testen. Geef een voorbeeld van een stressvolle situatie waarin je zat (maar die je niet zelf veroorzaakt hebt) en hoe je daar beheerst mee om bent gegaan. Omschrijf de omstandigheden, jouw aanpak en de positieve uitkomst. Onderstreep dat je kalm bleef, de controle behield en de situatie tot een goed einde hebt gebracht.
Vind de beste vacatures op onze website
Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool