Twee mensen bij een zakelijke bijeenkomst schudden de hand van een derde persoon.

Er zijn een aantal dingen die je voor, tijdens en na het sollicitatiegesprek kunt doen om een goede indruk te maken op de recruiter of de manager.  Met de volgende tips begin je rustig en zelfverzekerd aan je sollicitatiegesprek. Klaar om indruk te maken op je recruiter en je droombaan te veroveren?

Vóór het gesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk

Doe je huiswerk! Zorg ervoor dat je precies weet waar je moet zijn en wat je tijdens het gesprek kunt verwachten. Doe vóór de grote dag wat onderzoek naar het bedrijf waar je op sollicitatiegesprek gaat. Wat doet het bedrijf? Hoe ziet de organisatiestructuur eruit? Wat willen ze bereiken? Zijn er eventueel recente succesverhalen? Via de website van een bedrijf kun je veel leren over de bedrijfscultuur.

Nu je weet wat het bedrijf doet, kun je ook vragen stellen over aspecten die je interesseren of kun je over bepaalde onderdelen om verduidelijking vragen. Zo laat je zien dat je al een toegewijde, uiterst gemotiveerde kandidaat bent. 

Oefening baart kunst

Overloop je cv nog even vóór het gesprek, maar leer het niet uit je hoofd. Je wil geen monotone opsomming van je vroegere werkervaring geven! Controleer of je cv goed aansluit bij de functieomschrijving en of het alle vaardigheden (soft skills én technische vaardigheden) bevat die voor deze baan vereist zijn. 

Denk na over je verleden, over je ervaringen en probeer te anticiperen op wat de interviewer interessant en belangrijk vindt. Staaf persoonlijke verwezenlijkingen met feiten en cijfers en geef concrete voorbeelden van de manier waarop je in je huidige functie waarde toevoegt.

Tijdens het gesprek

Blijf rustig en blijf jezelf

Een beetje stress is goed en houdt je scherp en goed gefocust. Bezorg jezelf geen onnodige extra stress door te hard te proberen rustig te worden, of door een mantra te herhalen zoals: "Ik moet rustig blijven." Alle interviewers weten dat een bepaalde mate van stress in een dergelijke situatie volstrekt normaal is.

Profiteer van deze stress, maar laat je er niet door overrompelen! Positief denken helpt echt. Bedenk alvast het ideale scenario voor je sollicitatiegesprek. Stel je voor dat je blakend van zelfvertrouwen naar binnen gaat en dat alle antwoorden moeiteloos van je tong rollen. En niet vergeten: als je niet goed genoeg was, dan zouden ze je niet voor het sollicitatiegesprek hebben uitgenodigd. Doe niet alsof je iemand anders bent. Wees gewoon de beste versie van jezelf.

Het sollicitatiegesprek

Je hebt de researchfase overleefd en bent nog niet ten onder gegaan aan de stress. Nu is het moment om jezelf echt te verkopen. Maak oogcontact met de interviewer, zonder te staren. Ga zitten met een rechte rug en probeer niet te friemelen met de pen of het papier voor je. Let erop dat je niet met de benen wipt of steeds in je handen wrijft, want dat zijn klassieke tekenen van zenuwachtigheid en stress!

Vergeet niet te glimlachen, zeker niet na een compliment. Als je een vraag niet begrijpt, is het best dat je niet zomaar veronderstellingen doet. Vraag de interviewer gewoon om de vraag te herhalen. Als je niet weet wat te zeggen of even wil nadenken, neem dan rustig even de tijd. Haast is nergens goed voor! Het is immers geen snelheidsrace.

Stel vragen

Probeer niet gewoon om vragen te antwoorden, maar stel er zelf ook een paar! Wees proactief en toon interesse. Als je nee antwoordt op de vraag of als je zelf nog vragen hebt, kan een negatief antwoord worden beschouwd als een gebrek aan belangstelling. Ook al zijn al je denkbeeldige vragen al aan bod gekomen, dan kun je nog steeds vragen stellen over de plannen van het bedrijf voor de nabije toekomst, over de bedrijfscultuur, over de carrièremogelijkheden... Of over de volgende stappen van het sollicitatieproces.

Na het gesprek

De follow-up is niet moeilijk

Een eenvoudige, maar nette manier om nog iets van je te laten horen is door je interviewer een korte e-mail te sturen om hem te bedanken voor zijn tijd en de geboden kans. Zeg dat je uitkijkt naar nieuws en geef aan dat je openstaat voor toelichting mochten er naderhand onverhoopt toch nog vragen zijn.

In onze adviesrubriek vind je meer praktische tips

Op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website

Solliciteer nu

Job Match

Vind de vacature die bij u past op basis van uw vaardigheden en ervaring in uw cv met onze innovatieve tool

Upload uw cv

Populaire artikelen