Groep mensen die in een moderne kantoorruimte samenwerken.

Ondanks hun veelal flexibele arbeidscontracten, zijn werknemers onder de 30 zeer positief over de carrièremogelijkheden en de arbeidsmarkt in het algemeen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Job Applicant Confidence Index (JACI) van PageGroup. Wat zijn de belangrijkste redenen?

Nederland is Europees kampioen flexwerken. Volgens recente cijfers van het CBS telt ons land 1,8 miljoen flexwerkers en ruim 1 miljoen zzp’ers. Vooral jongere werknemers hebben vaak flexibele arbeidscontracten. Afgelopen jaar werkte bijna een kwart van de beroepsbevolking tussen de 25 en 35 als flexwerker en 9 procent als zzp´er. Vanaf 35 jaar daalt het percentage flexwerkers sterk, tot iets meer dan 8 procent onder 55-plussers.

Flexcontract niet als nadeel ervaren

Vanuit traditioneel oogpunt hebben vooral jongere werknemers dus de minste baanzekerheid. “In het huidige politieke klimaat gaan steeds meer stemmen op om werknemers meer zekerheid te bieden, maar ik betwijfel of jonge werknemers flexibele contracten werkelijk als een probleem ervaren,” zegt Joost Fortuin, Senior Managing Director van PageGroup. 

De cijfers lijken zijn stelling te onderbouwen: van alle leeftijdsgroepen zijn jonge werkzoekenden het meest positief over een hun loopbaan en de arbeidsmarkt in het algemeen. Zo blijkt uit onderzoek van PageGroup dat bijna 75 procent van alle sollicitanten onder de 30 binnen 3 maanden een baan denkt te kunnen vinden. Ter vergelijking: bij werknemers tussen de 30 en de 50 is dat 60 procent, en daarboven slechts 43 procent.

Daarnaast is de jongste generatie werknemers ook het meest positief over de ontwikkeling van zijn carrière: zo verwacht bijna 80 procent het komend jaar promotie te maken. Waarom zijn jonge werknemers zo positief? Dit zijn de 3 belangrijkste redenen:

1. Dankzij de goede arbeidsmarkt kunnen ze verschillende richtingen uitproberen

“Jonge mensen willen de tijd nemen om te ontdekken welke richting ze hun carrière op willen sturen,” aldus Joost Fortuin. “De contractvorm maakt ze dan niet zoveel uit. Ze zitten niet direct te springen om een langdurig contract. Dat gaat pas later in hun carrière een rol spelen, als de kinderen komen en de hypotheek afgelost moet worden. Daarbij hebben starters dankzij de goede arbeidsmarkt nu de luxe dat ze eerst een paar jaar verschillende functies kunnen uitproberen. Er is genoeg aanbod.”

2. Het aanbod van flexibele contracten en freelance-opdrachten groeit explosief

In 2017 groeide het aantal vacatures tot bijna een miljoen. Volgens de cijfers van het UWV is de toename vooral te danken aan meer opdrachten voor zzp`ers, tijdelijke contracten en uitzendkrachten. Omdat jongere werknemers de grootste groep vormen onder flexwerkers, profiteren zij het meest van de aantrekkende arbeidsmarkt. Vooral in dienstverlening, de zorg, de detailhandel is het aanbod flink gestegen. In de techniek en ict is er zelfs een tekort aan goede kandidaten.

3. Flexwerken is een goede manier voor starters om veel ervaring op te doen

Freelancen en flexwerken worden zeker door starters op de arbeidsmarkt gezien als een goede manier om veel ervaring op te doen in verschillende sectoren. Zo verwacht meer dan 85 procent van de sollicitanten onder de 30 de komende maanden meer professionele vaardigheden te ontwikkelen, en voorziet bijna 70 procent een uitbreiding van zijn of haar takenpakket.

Op zoek naar tijdelijk werk? Bekijk hier onze vacatures

 

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector.

Lees meer

Populaire artikelen