Introvert vs Extrovert, what we can learn from both

Bij diversiteit op de werkvloer wordt vaak gedacht aan een betere verdeling tussen mannen en vrouwen, leeftijden en mensen met verschillende culturele achtergronden. Maar daarnaast is het ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen werknemers met een extraverte en een introverte persoonlijkheid.

Persoonlijkheden zijn er in alle soorten en maten. Sommige mensen zijn uitgesproken, open en zelfverzekerd in sociale situaties, terwijl anderen stiller, verlegener en onafhankelijker zijn. Het is makkelijk om aan te nemen dat de stille types introvert zijn en de uitgesproken types extrovert, maar deze aanname ondermijnt het concept van een persoonlijkheid en het idee dat we allemaal binnen een bepaald spectrum vallen.

Een beroemde uitspraak van Carl Jung is “Een puur introvert of extrovert mens bestaat niet. Zo iemand zou in een gekkenhuis zitten.” Er zit dus in ons allemaal een stukje introvert en een stukje extrovert. Sommige mensen gebruiken bepaalde aspecten meer dan andere. En de één is niet beter dan de ander.

Maar wat is algemeen gesproken een introverte en wat is een extroverte persoonlijkheid?

Het Oxford Dictionary definieert iemand met een introverte persoonlijkheid als “iemand die zich vooral bezighoudt met zijn eigen gedachten en gevoelens in plaats van externe zaken”. Een extroverte persoonlijkheid daarentegen is iemand die zich bezighoudt met “externe zaken of objectieve overwegingen.”

De vraag of je een verlegen, terughoudend persoon bent of juist een sociaal en zelfverzekerd persoon is niet genoeg uitleg om deze persoonlijkheidstypes recht te doen. Er zit meer achter. De essentie ligt in de vraag: hoe laad je je batterij op? Krijg je energie van alleen zijn of juist door tijd met andere mensen door te brengen? Maar wat kunnen we van deze types leren? Best veel.

Wat kunnen we van extroverte en introverte mensen leren?

Ze zijn complex. Een mens kan introvert zijn maar niet verlegen, zoals Bill Gates, één van de rijkste mannen ter wereld. Daarentegen kan iemand ook extrovert maar juist wel verlegen zijn, zoals zangeres Barbara Streisand. Susan Cain geeft in haar boek 'Stil: De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen' het verschil tussen verlegenheid en introversie aan. Er is echter wel overlap. Maar in ons leven hebben we beide nodig. De onbegrensde energie van extroverte mensen en de zelfbeschouwing van introverte mensen.

Introverte mensen krijgen vaak energie van alleen zijn. Daarom werken zij vaak liever in een afgesloten ruimte - zo zijn ze op hun best. Als je hen tijd alleen geeft, komen ze vanzelf naar je toe met hun eigen gedachten en bevindingen. Cain zegt in haar boek ook dat de wereld over het algemeen de voorkeur geeft aan extroverte mensen. Dit kan echter schadelijk zijn binnen een zakelijke context, maar ook wereldwijd.

Twintig jaar geleden werkten kinderen relatief autonoom aan hun bureau. Datzelfde geldt voor kantoren.  Maar deze trend is door de tijd heen veranderd. De voorkeur voor extroverte types heeft ervoor gezorgd dat kinderen nu op elkaars lip in groepjes werken en dat kantoren open ruimtes zijn geworden met een constante buzz. Bedrijven als Google waren de pioniers van het open kantoorlandschap. Hun gulle flexibele werkbeleid was echter bedoeld om alle types werknemer te helpen. Een werkcultuur die zich richt op het welzijn van de werknemer en die begrijpt hoe mensen op hun best zijn, zal daar vaak de vruchten van plukken.  De constante behoefte aan brainstormen en collectief nadenken kan een enorme hindernis vormen voor introverte mensen en op de lange termijn een negatief effect hebben op het bedrijf. Hoewel het soms nuttig kan zijn, kunnen introverte mensen op deze manier niet goed werken.

Extroverte mensen zijn echter op hun best in gedeelde ruimtes met dagelijkse vergaderingen en een opendeurbeleid. Zij lijken wel voor het open kantoorlandschap geschapen. Dit is mooi, want over het algemeen willen extroverte mensen bijdragen en gehoord worden. Denk maar aan teambuildingsactiviteiten, personeelsfeestjes en groepsbrainstorms. Deze dingen geven de extroverte persoon energie en creëren betrokkenheid. Introverte mensen geven daarentegen de voorkeur aan kleinere groepjes, één-op-één gesprekken en een flexibel werkbeleid (soms hebben ze behoefte om een dag onafhankelijk te werken).

Hoe kan ik beide types managen?

Apart houden lijkt misschien een goede oplossing, maar juist door introverte en extroverte mensen samen te brengen, ontstaan er mooie dingen. Steve Wozniak, een introvert persoon, vond de eerste Apple computer in zijn eentje in zijn garage uit, maar toen hij zijn krachten bundelde met de extroverte Steve Jobs creëerden zij een van de bekendste en meest herkenbare bedrijven ter wereld.

Bedrijven kunnen veel winst boeken als ze allebei de types stimuleren en ervoor zorgen dat alle werknemers tevreden zijn en goed verzorgd worden. Extroverte mensen kunnen klanten binnenbrengen en mensen enthousiast maken, maar de introverte collega's helpen het bedrijf vooruit met hun inzichten en uitgebreide expertise.

Het is begrijpelijk dat het lastig is om introvert te zijn in een extroverte wereld. Om echt vooruitgang te boeken moeten introverte mensen durven te vragen om de dingen die zij nodig hebben om hun beste kant te laten zien. Beide persoonlijkheidstypes zijn op hun eigen manier vasthoudend. Bedrijven moeten leren hoe ze zich aan verschillende werkstijlen kunnen aanpassen, want iedereen is tenslotte anders. En binnen die verschillen ligt het potentieel voor succes.

Bekijk hier alle resultaten van onze Studie Diversiteitsbeleid

Op zoek naar kandidaten?

Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?

Neem contact met ons op

Salarisoverzicht

Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector.

Lees meer

Populaire artikelen