Elke dag plaatsen we volop vacatures voor vaste banen, tijdelijke contracten en interim opdrachten in Nederland.
Ons rapport, “De Verwachtingskloof”, onthult de grootste uitdagingen voor bedrijven bij het aantrekken en behouden van toptalent.
PageGroup verandert levens en geeft je de kans om het beste uit jezelf te halen.
We staan klaar om al je vragen te beantwoorden.
De chemische sector in Nederland is internationaal koploper binnen het vakgebied. Dat is dan ook een van de redenen dat Nederland bij ingenieurs in de top 10 hotspots staat. Om de concurrentie voor te blijven, beginnen bedrijven nu met de implementatie van zogeheten 'industrie 4.0-technologie.'
Wat betreft omzet staat de Nederlandse chemische sector in Europa op de 4e plaats en wereldwijd op de 10e plaats. Met een omzet van meer dan € 45 miljard per jaar vertegenwoordigt de sector 16% van de productie, 17,9% van de export en 13% van de investeringen in Research & Development. Het is dan ook geen verrassing dat dit een aantrekkelijk vakgebied is voor internationale talenten, vooral omdat er altijd veel vraag is naar goede kandidaten.
Om de concurrentie voor te blijven, bekijkt de sector nu de volgende stap: de slimme fabrieken van industrie 4.0. Het is bijna niet mogelijk om de voordelen van slimme fabrieken te overschatten. Stoomkracht ontketende de eerste industriële revolutie; elektriciteit de tweede en computers de derde. De vierde industriële revolutie zal worden aangedreven door het internet of things. Dit zal fabrikanten in staat stellen om alle machines, producten en diensten op één centraal netwerk aan te sluiten. Machines zullen bijvoorbeeld hun status doorgeven en aangeven welke onderdelen vervangen moeten worden. Producten zullen informatie delen, bijvoorbeeld over de gewenste kleur of maat.
AkzoNobel produceerde een animatiefilmpje over de op handen zijnde 4e industriële revolutie. Het bedrijf onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden die industrie 4.0 biedt, en natuurlijk de gevolgen. “Human resources onderzoekt de betekenis van deze ontwikkelingen voor de noodzakelijke kennis en kunde van onze mensen,” aldus Knut Schwalenberg, Managing Director van AkzoNobel op LinkedIn Pulse.
De koplopers van de 4e industriële revolutie zijn te vinden in Duitsland, waar internationale bedrijven als Siemens, Bosch en Volkswagen de kar trekken. Het is geen toeval dat Industrie 4.0 een van de belangrijkste onderwerpen was tijdens de Hannover Messe, de jaarlijkse bijeenkomst van de Duitse productiesector. Volgens een recent onderzoek van PwC gaan bedrijven de komende twee jaar wereldwijd meer dan 860 miljard euro investeren in het Internet of Things (IoT).
Door de adoptie van het IoT is Duitsland, waar de economie voornamelijk wordt aangedreven door de productiesector, een internationale hotspot voor ingenieurs. Volgens een recente enquête van PageGroup, waaraan wereldwijd meer dan 1.900 ingenieurs deelnamen, is het land de populairste bestemming voor kandidaten die hun carrière in het buitenland willen voortzetten. Van alle ingenieurs die bereid waren te verhuizen zag 48% Duitsland als de bestemming met het klimaat dat de meeste kansen biedt. Aangezien veel Duitse bedrijven zich bezighouden met vergevorderd en toegepast onderzoek, is het een van de belangrijkste internationale knooppunten op het gebied van R&D voor de technologie en engineering.
Voor Trend Watch ondervroeg PageGroup wereldwijd 18352 werkzoekenden die zich tijdens het derde kwartaal van 2017 op onze Michael Page en Page Personnel websites hadden aangemeld.
Van de 1935 ingenieurs die aan het onderzoek meededen, was 73% bereid om te verhuizen voor de kans op een baan, een beter salaris of een andere levensstijl.
Wil je je wervingsbehoeften met ons bespreken ?
Vind de beste vacatures op onze website
Bekijk de belangrijkste trends in de markt en salarissen per sector.